Στις πολυκατοικίες στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον, καθώς από Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 αρχίζει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ 2021». Το ecopress παρουσιάζει σε 30+1 ερωτήσεις απαντήσεις, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ, τις βασικές πληροφορίες, που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολυκατοικίες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Για αιτήσεις πολυκατοικίας στο νέο «Εξοικονομώ» προβλέπεται bonus +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας. Παράλληλα είναι απαραίτητη η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών του ακινήτου για τη συμμετοχή διαμερίσματος ή διαμερισμάτων στο πρόγραμμα.
Το «στοίχημα» της συνεννόησης
Για τις μονοκατοικίες έκλεισε ο κύκλος των αιτήσεων με πολύ μεγάλη συμμετοχή, που υπερκαλύπτει τους στόχους τους προγράμματος. Δείτε εδώ στο ecopress Για τη συμμετοχή των πολυκατοικιών, που διατίθεται ξεχωριστό κονδύλι χρηματοδότησης άνω των 100 εκατ. ευρώ υπάρχουν ερωτηματικά εάν στο νέο «Εξοικονομώ», θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση, ώστε να ξεπεραστεί η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή τους στα προηγούμενα προγράμματα. Τεχνικοί παράγοντες πάντως αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή πολυκατοικιών στο νέο πρόγραμμα, ιδίως για περιπτώσεις ακινήτων με λίγα διαμερίσματα, όπου είναι ευκολότερη η συνεννόηση μεταξύ συνιδιοκτητών.
Το «στοίχημα» λοιπόν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολυκατοικίες είναι εαν υπό το βάρος της ενεργειακής ακρίβειας αλλά και των συνεχιζόμενων αυξήσεων υλικών, θα μπορέσουν να βρουν πεδία συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ τους, ώστε να αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτήσεις και τα μπόνους του νέου προγράμματος, εξασφαλίζοντας άμεσα και μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη από την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους.
Η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση για τη συμμετοχή πολυκατοικιών στο νέο «Εξοικονομώ» απάντησε ότι:
-«Υπάρχει κινητικότητα πρέπει να σας πω. Έχουν έρθει αρκετά ερωτήματα από πολλές πολυκατοικίες επί του διαδικαστικού. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε τις πολυκατοικίες για αυτό έχουμε δώσει και έξτρα επιδότηση για την περίπτωση που η πολυκατοικία θέλει να έρθει στο σύνολο της. Νομίζω ότι η ουσία, ειδικά για τη χώρα μας που ζούμε σε πολυκατοικίες, είναι ότι καλύτερο να μπορέσει μία πολυκατοικία στο σύνολο της να αναβαθμιστεί ενεργειακά και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα υπάρχει ανταπόκριση».
–Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων πολυκατοικίας, ορίζεται η 21η Μαρτίου 2022 και ως ημερομηνία λήξης η 10η Μαΐου 2022, σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.
Οι 30+1 ερωτήσεις- απαντήσεις για πολυκατοικίες στο νέο «Εξοικονομώ»
Οι 30+1 ερωτήσεις- απαντήσεις, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ, για τη συμμετοχή πολυκατοικιών στο νέο «Εξοικονομώ» έχουν ως εξής:
1.Ποιες είναι οι ειδικές Προϋποθέσεις υποβολής αίτησης για Πολυκατοικίες;
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η αίτηση Πολυκατοικίας, που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας, συνδέεται με τις επιμέρους αιτήσεις των συμμετεχόντων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών. Για να υποβληθεί αίτηση Πολυκατοικίας:
Η πολυκατοικία πρέπει να έχει σε ισχύ αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας».
Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση Πολυκατοικίας από τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.
Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, συνοδευόμενο από την Πρόταση Παρεμβάσεων.
Για αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος. Το ποσοστό επιχορήγησης αφορά στον επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων. Για το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου, με επιδότηση επιτοκίου, στη βάση σχετικού αιτήματος του Ωφελούμενου.
2.Μας ενδιαφέρει να εντάξουμε στο πρόγραμμα την πολυκατοικία στην οποία έχουμε διαμερίσματα. Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να υποβάλλουμε αίτηση;
-Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για πολυκατοικία, θα πρέπει:
Να ληφθεί απόφαση, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για:
– τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα,
– την πραγματοποίηση παρεμβάσεων,
– τον ορισμό του εκπροσώπου της πολυκατοικίας, και σχετική εξουσιοδότησή του για υποβολή των απαιτούμενων από το πρόγραμμα στοιχείων και δικαιολογητικών.
– για την επιλογή του συνεργαζόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού στην περίπτωση της λήψης δανείων. Επισημαίνεται ότι σ’ αυτήν περίπτωση όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ίδιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό.
Να υπάρχει σε ισχύ αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) διαχείρισης πολυκατοικίας.
Να εκδοθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης του ακινήτου.
Ο εκπρόσωπος και οι λοιποί ωφελούμενοι (ιδιοκτήτες διαμερισμάτων), αφού συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλουν ηλεκτρονικά, σε συνεργασία με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή που εξέδωσε το ΠΕΑ, αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος, κατά το διάστημα υποβολής αιτήσεων που αφορά στις πολυκατοικίες.
3.Πόσες αιτήσεις μπορεί να υποβάλει ο κάθε ενδιαφερόμενος;
Για κάθε φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας (1) αίτησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος. Η υποβολή αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο επιτρέπεται μόνον εάν οι επιπλέον της μιας αίτησης αποτελούν μέρος αίτησης/αιτήσεων που αφορά σε πολυκατοικία. Για αναλυτικές λεπτομέρειες και για τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων ανατρέξτε στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.
4.Σε περίπτωση που θέλουν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα όλοι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας και να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις στις κατοικίες τους, αλλά όχι κοινόχρηστες παρεμβάσεις στην πολυκατοικία, μπορεί να υποβληθεί αίτηση για πολυκατοικία;
-Όχι, για να υποβληθεί αίτηση για πολυκατοικία πρέπει να πραγματοποιούνται και κοινόχρηστες παρεμβάσεις στην πολυκατοικία. Σε διαφορετική περίπτωση θα υποβάλλονται ξεχωριστές αιτήσεις για μεμονωμένα διαμερίσματα.
5.Ποιες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης θεωρούνται κοινόχρηστες;
Κοινόχρηστες θεωρούνται οι παρεμβάσεις που αφορούν στους κοινόχρηστους χώρους ή εγκαταστάσεις της πολυκατοικίας, π.χ. αναβάθμιση συστήματος κεντρικής θέρμανσης, θερμομόνωση δώματος ή στέγης, αντικατάσταση κουφωμάτων κλιμακοστασίου.
6.Πως εκδίδεται ΑΦΜ διαχείρισης πολυκατοικίας;
-Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας, καταθέτει σχετικό αίτημα στην αρμόδια ΔΟΥ, υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Δείτε σχετικά την Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ με αριθμό Α.1257/20.12.2021 (ΦΕΚ Β’ 6180/23-12-2021) με τίτλο:
«Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ 1006/ 31-12-2013 (Β’ 19/2014) απόφασης Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «Διαδικασία και δικαιολογητικά Απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)/Μεταβολής Στοιχείων και Έναρξης/Μεταβολής και Διακοπής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας.»
7.Ποιες κατοικίες είναι επιλέξιμες;
Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Οι ορισμοί δίνονται στην ενότητα 2.1.1 του Οδηγού Εφαρμογής και σχετίζονται με το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο εκδίδονται τα ενεργειακά πιστοποιητικά. Στο πλαίσιο αυτό, στην περίπτωση κτηρίου πολυκατοικίας, επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτηρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).
Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις,:
Υφίσταται νόμιμα.
Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
Έχει καταταχθεί βάσει του Α Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
8.Πώς νοείται η νομιμότητα;
Η νομιμότητα της κατοικίας αποδεικνύεται βάσει των σχετικών νομιμοποιητικών εγγράφων, με 1η και κύρια την οικοδομική άδεια. Τα αποδεκτά νομιμοποιητικά έγγραφα αναφέρονται στο τέλος του Παραρτήματος Ι. Ωστόσο, τίθεται υπόψη ότι εφόσον η κατοικία επιλεχθεί, θα πρέπει να εκδοθεί και να υποβληθεί Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/διηρημένης ιδιοκτησίας (ΗΤΚ). Συνεπώς, η κατοικία θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για την έκδοση ΗΤΚ.
9.Πώς νοείται η χρήση κύριας κατοικίας;
Η κύρια κατοικία δηλώνεται στη φορολογική δήλωση (Έντυπο Ε1). Εάν το ακίνητο χρησιμοποιείται για εκμετάλλευση ή δωρεάν παραχώρηση και άρα δεν δηλώνεται ως κατοικία από τον αιτούντα, η χρήση του ως κύρια κατοικία προκύπτει από το έντυπο Ε1 του χρήστη της κατοικίας. Η ενοικίαση/παραχώρηση προκύπτει από το έντυπο Ε2 του αιτούντα. Η κύρια χρήση θα πρέπει να αποδεικνύεται μέσα στα τελευταία τρία (3) χρόνια, με προτεραιότητα το έτος αναφοράς του προγράμματος (φορολογικό έτος 2020). Σε περίπτωση που το ακίνητο το 2020 δεν ήταν σε χρήση (κενή κατοικία), τότε χρησιμοποιούνται τα αντίστοιχα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του αιτούντα, ενός εκ των δύο προηγούμενων φορολογικών ετών (2019 ή 2018). Τέλος, για κατοικία που αποκτήθηκε μετά τις 31.12.2020 (“πρόσφατη απόκτηση”), ο αιτών δεσμεύεται για την χρήση της ως κύρια κατοικία με σχετική υπεύθυνη δήλωση (Παράρτημα ΧΙ) δηλώνοντας και τον χρήστη αυτής.
10.Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα;
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων δικαιούχων εμπράγματων δικαιωμάτων (συγκύριων) σε επιλέξιμη κατοικία: αν η κύρια χρήση της υπό αίτηση κατοικίας γίνεται από έναν εκ των συγκύριων, δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχει μόνον ο συγκύριος που την ιδιοκατοικεί. Αν η κύρια χρήση της υπό αίτηση κατοικίας αφορά σε έτερο πρόσωπο μη συγκύριο (δωρεάν παραχώρηση / ενοικίαση), δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχει οποιοσδήποτε εκ των συγκύριων με εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας (όχι ψιλή κυριότητα). Δεν είναι επιλέξιμες κατοικίες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην σχετική ενότητα του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος.
11.Γιατί δεν έχει δικαίωμα αίτησης οποιοσδήποτε συγκύριος αλλά αυτός που ιδιοκατοικεί;
-Γιατί είναι η πιο δίκαιη λογική, καθώς με τον τρόπο αυτό τόσο η υφιστάμενη κατανάλωση ενέργειας, η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί, όσο και τα έξοδα που θα δαπανηθούν για τον λόγο αυτό, σχετίζονται με το ίδιο πρόσωπο.
12.Κατέχω το 50% εμπράγματου δικαιώματος και κάνω χρήση του ακινήτου, όπως προβλέπεται. Έχω δικαίωμα υποβολής αίτησης;
-Ναι. Ως προς το ποσοστό συγκυριότητας, δεν υπάρχει περιορισμός για το ποιο ποσοστό ιδιοκτησίας θα πρέπει να έχει ο αιτών.
13.Είμαι ενοικιαστής σε μια κατοικία. Έχω δικαίωμα υποβολής αίτησης;
-Δικαίωμα υποβολής αίτησης, έχουν μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα επί της κατοικίας.
14.Είναι απαραίτητη η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών του ακινήτου για την υποβολή της αίτησης; Με ποιον τρόπο δηλώνεται στο πρόγραμμα;
Η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών του ακινήτου είναι απαραίτητη. Ο αιτών κατά την υποβολή της αίτησης δηλώνει υπεύθυνα ότι την έχει εξασφαλίσει στο πλαίσιο της δήλωσης του Παραρτήματος V-A
15.Σε περιπτώσεις που κάποιος εκ των συγκύριων δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα ή είναι ανήλικος, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του και πώς πιστοποιείται αυτή;
Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του και αυτή θα δοθεί από τον ασκούντα τη γονική μέριμνα ή το συμπαραστάτη, αναλόγως με την περίπτωση, όπως ορίζεται στο νόμο (Αστικός Κώδικας και Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας), εφαρμοζομένων των διατάξεων περί γονικής μέριμνας, επιτροπείας ανηλίκου και δικαστικής συμπαράστασης(στερητικής και επικουρικής).
16.Πώς θα ξέρω ότι είμαι στην ενεργειακή κατηγορία Γ και ότι μπορώ να συμμετέχω στο πρόγραμμα;
-Η ενεργειακή κατηγορία θα προκύψει από την ενεργειακή επιθεώρηση και θα καταγράφεται στο Πιστοποιητικό Ενεργειακή Απόδοσης που θα εκδοθεί από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή. Γενικά πάντως οι κατοικίες με ανεπαρκή θερμομόνωση είναι πολύ ενεργοβόρες και εφόσον δεν έχει γίνει ριζική ανακαίνιση, θα βρίσκονται με μεγάλη πιθανότητα σε κατηγορία μικρότερη ή το πολύ ίση της Γ.
17.Είμαι πλήρης κύριος διαμερίσματος, το οποίο κατά το φορολογικό έτος 2020, είχα παραχωρήσει δωρεάν στην κόρη μου. Θεωρείται επιλέξιμη η κατοικία;
-Ναι, εφόσον η κόρη σας έχει δηλώσει το διαμέρισμα ως κύρια κατοικία της (Ε1 φορολογικού έτους 2020) και παράλληλα έχει δηλωθεί η δωρεάν παραχώρηση (Ε2 φορολογικού έτους 2020).
18.Περίπτωση διαμερισμάτων, τα οποία στην οικοδομική άδεια φαίνονται ως ένα ενιαίο κατάστημα αλλά στο Ε9 και Ε1 δηλώνονται σαν δύο ξεχωριστές κατοικίες, μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021»;
-Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/τακτοποίησης και απαιτείται η υποβολή δήλωσης για υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, αυτή θα πρέπει να έχει γίνει πριν την υποβολή της αίτησης στο Πρόγραμμα. Στη συνέχεια μπορεί να υποβληθεί αίτηση στο Πρόγραμμα, εφόσον βέβαια, πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του Προγράμματος για τις συγκεκριμένες κατοικίες.
19.Ακίνητα που είναι κτισμένα με αρωγή εντάσσονται στο Πρόγραμμα;
Γενικώς, τα ακίνητα για τα οποία υπάρχει βεβαίωση Υποθηκοφυλακείου ότι πρόκειται για αρωγή του Ελληνικού Δημοσίου ή οικοδομική άδεια για προσθήκη σε ήδη υφιστάμενο κτήριο από αρωγή, εντάσσονται στο Πρόγραμμα (βλ. Παράρτημα Ι)
20.Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις προσφυγικών ή εργατικών κατοικιών;
-Για κτήριο ή τμήμα αυτού που, βάσει ειδικών διατάξεων, έχει ανεγερθεί χωρίς την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία (π.χ. κτήριο που κατασκευάστηκε από την Πρόνοια) θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό έγγραφο από την αρμόδια υπηρεσία (π.χ. Τμήμα Πρόνοιας της Γενικής Διεύθυνσης Περιφέρειας στο οποίο τηρούνται σήμερα τα στοιχεία).
21.Έχω διαμέρισμα το οποίο μου έχει παραχωρηθεί από τον ΟΑΕΔ και έχω Συμφωνητικό Παραχώρησης Χρήσης Διαμερίσματος. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση στο πρόγραμμα;
-Εάν ο ΟΑΕΔ έχει εκδώσει οριστικό τίτλο παραχωρητηρίου, τότε μπορεί να υποβληθεί αίτηση στο πρόγραμμα για το ακίνητο. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί οριστικός τίτλος παραχωρητηρίου από τον ΟΑΕΔ, ο τελευταίος παραμένει αποκλειστικός κύριος του διαμερίσματος. Συνεπώς εάν δεν έχει παρέλθει ο καιρός της παραχώρησης και δεν έχει εκδοθεί παραχωρητήριο, δεν είναι κύριος του διαμερίσματος το φυσικό αυτό πρόσωπο και δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποβολή αίτησης.
22.Τι γίνεται σε περίπτωση που τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται δεν είναι άμεσα διαθέσιμα ή σε περίπτωση που η οικοδομική άδεια έχει χαθεί;
-Για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η αίτηση θα πρέπει να αναρτηθούν ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά. Ειδικά στην περίπτωση βεβαιωμένης, από την αρμόδια υπηρεσία, απώλειας οικοδομικής άδειας, προσκομίζεται η σχετική βεβαίωση απώλειας και άλλο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. συμβόλαιο) από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός της άδειας και η επιφάνεια του κτηρίου/κτηριακής μονάδας. Σε κάθε περίπτωση κατά την υποβολή της Ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, ανάλογα την περίπτωση, όταν έχει απολεσθεί ο φάκελος της άδειας θα πρέπει είτε να έχει προηγηθεί ανασύσταση φακέλου στην πολεοδομία ή ένταξη στο νόμο των αυθαιρέτων και περαίωση της διαδικασίας αυτής.
23.Ένα ενιαίο διαμέρισμα κατά το 2020, χωρίστηκε σε 2 διαμερίσματα μετά τις 31/12/2020. Μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα τα δύο νέα διαμερίσματα και πώς αποδεικνύεται η κύρια χρήση;
-Η περίπτωση αυτή αντιμετωπίζεται ως πρόσφατη απόκτηση ακινήτων (απόκτηση για πρώτη φορά εμπράγματου δικαιώματος επί του ακινήτου μετά τις 31/12/2020) και θα πρέπει να έχει προηγηθεί η καταχώρηση/τροποποίηση των στοιχείων στο έντυπο Ε9. Μετά μπορεί να προχωρήσει ο ενδιαφερόμενος στην υποβολή αίτησης. Το ενεργειακό πιστοποιητικό όμως θα πρέπει να αφορά σε κάθε χωριστό διαμέρισμα.
24.Ποιος είναι ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος;
-Ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί, για όλους τους τύπους αίτησης (μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και πολυκατοικιών) είναι υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τρεις (3) κατηγορίες ενεργειακής κατάταξης τουλάχιστον, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ, ώστε να εξασφαλίζετε εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Η ενεργειακή κατηγορία στην οποία πρέπει να αναβαθμιστεί η κατοικία/κτήριο, μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, αναγράφεται στη 2η στήλη του παρακάτω πίνακα (βλ και πίνακα 3.1.1 Οδηγού Προγράμματος).
25.Που μπορώ να βρω ενεργειακό επιθεωρητή;
-Στην ιστοσελίδα www.buildingcert.gr, μπορείτε να αναζητήσετε στο μητρώο των ενεργειακών επιθεωρητών ανά περιφερειακή ενότητα και δήμο, ενεργειακό επιθεωρητή ή εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες ενεργειακών επιθεωρήσεων.
26.Υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή Ενεργειακών Επιθεωρητών;
Η συμμετοχή Ενεργειακού Επιθεωρητή:
σε τακτοποίηση μέρους κτιρίου/κτιριακής μονάδας,
σε έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας κτιρίου/κτιριακής μονάδας και
σε έκδοση Μικρής Κλίμακας Εργασιών σε κτίριο/κτιριακής μονάδας
δεν αποτελεί ασυμβίβαστο για την έκδοση Π.Ε.Α. σε αυτό, δηλ. δεν συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις του άρθρου 53., εδάφιο α), του Ν.4409/2016, εκτός εάν η συμμετοχή συμπεριλαμβάνει και την επίβλεψη ή/ και τη σύνταξη μελετών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Δηλαδή, εάν π.χ. σε κάποια κατηγορία απαιτείται από την πολεοδομία για την έκδοση Μικρής Κλίμακας Εργασιών σύνταξη μελέτης ή/ και επίβλεψη εργασιών τότε ισχύει το ασυμβίβαστο.
Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1., εδάφια α) και β), του άρθρου 53 του Ν.4409/2016 (ΦΕΚ Α’ 136), «Απαγορεύεται η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό επιθεωρητή σε κτίριο ή κτιριακή μονάδα, εφόσον: α) συμμετείχε στη μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη, συντήρηση, ο ίδιος ή νομικό πρόσωπο του οποίου είναι μέλος ή εταίρος ή υπάλληλος, β) έχει δικαίωμα κυριότητας, νομής ή κατοχής, ο ίδιος, ή ο σύζυγος ή συγγενής του έως β’ βαθμού…».
Σημειώνεται ότι τα «Ασυμβίβαστα Ενεργειακών Επιθεωρητών», που περιγράφονται στο άρθρο 53 του Ν.4409/2016, αφορούν περιορισμούς στη δυνατότητα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων και όχι στη συμμετοχή σε οποιασδήποτε άλλη μορφής έκδοσης αδείας για το κτίριο/κτιριακή μονάδα κατόπιν της έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.).
Τέλος, επισημαίνεται ότι ο Ενεργειακός Επιθεωρητής που θα διενεργήσει τη δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση και κατόπιν θα εκδώσει το Β’ ΠΕΑ θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά διαφορετικός από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή που έχει εκδώσει το Α’ ΠΕΑ. Η διαδικασία επιλογής θα γίνεται με ευθύνη και αρμοδιότητα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) κατόπιν δημόσιας κλήρωσης, κατά την οποία θα τηρείται η σχετική νομοθεσία περί ασυμβίβαστου των Ενεργειακών Επιθεωρητών.
27.Μπορεί κάποιος να συμμετάσχει τόσο στο Πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021”, όσο και το Πρόγραμμα Επιδότησης Εγκατάστασης Θέρμανσης της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), το οποίο καλύπτει δαπάνες που απαιτούνται για τη μετατροπή της υπάρχουσας εγκατάστασης θέρμανσης άλλης μορφής ενέργειας σε αντίστοιχη χρήσης Φυσικού Αερίου;
-Η αρχή της μη διπλής χρηματοδότησης αποτελεί αρχή του ενωσιακού δικαίου ως απόρροια της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του ενωσιακού προϋπολογισμού. Συνεπώς, ο συνδυασμός δύο Προγραμμάτων δεν είναι επιτρεπτός, διότι έχουν εν γένει ως αντικείμενο κοινές κατηγορίες δαπάνης, οι οποίες μάλιστα είναι δύσκολο να ανιχνευθούν διακριτά από τα αντίστοιχα παραστατικά – τιμολόγια. Επίσης, τα δύο Προγράμματα παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη επιλέξιμων εργασιών, με κοινό αντικείμενο τις εργασίες για την εσωτερική εγκατάσταση Φυσικού Αερίου.
28.Ποιος είναι ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων;
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων με ΦΠΑ 24% ανά αίτηση Ωφελούμενου (για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία), δεν μπορεί να υπερβαίνει:
α) το γινόμενο του 1,0 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης,
β) το γινόμενο του 200 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9,
γ) τις 28.000 € για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία.
Συνεπώς, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός σε μία αίτηση θα είναι το κατώτερο από τα άνω τρία όρια.
Έτσι για παράδειγμα για μια κατοικία, με δηλωμένη επιφάνεια στο Ε9 ίση με 100m2, επιφάνεια που φαίνεται στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης ίση με 102 m2, και με ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας ίση με 250kWh μετά τις προτεινόμενες παρεμβάσεις με βάση το Α ΠΕΑ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων με ΦΠΑ είναι το ποσό των 20.000€. που είναι μικρότερο ποσό εκ των:
α) το γινόμενο του 1,0€ επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α’ Πιστοποιητικό ενεργειακής Απόδοσης, δηλαδή 250kWh/m2 x 102 m2 x 1€/kWh=25.500€
β) το γινόμενο του 200€ επί την επιφάνειας κύριων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9, δηλαδή 200€/m2 x 100m2 = 20.000€
γ) τις 28.000€ για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης πολυκατοικίας
Διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση ισχύουν και τα επιμέρους ανώτατα όρια ανά επιλέξιμη δαπάνη του πίνακα 4.1.1. του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος.
29.Εκτός από τις ενεργειακές παρεμβάσεις καλύπτεται και η αμοιβή συμπληρωματικών δαπανών που θα χρειαστεί να κάνω; Ποιες είναι αυτές και πότε θα πρέπει να τις δηλώσω;
Ως ένα καθορισμένο ποσό καλύπτονται 4 άλλα είδη δαπανών εκτός από τις ενεργειακές παρεμβάσεις που θα χρειαστεί ο ωφελούμενος:
1) Το κόστος για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων και τη συμπλήρωση των εντύπων Πρότασης Παρεμβάσεων και Καταγραφής Παρεμβάσεων (καταχωρίζονται ηλεκτρονικά).
2) H αμοιβή για την κατάρτιση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας
3) Η αμοιβή του συμβούλου έργου (για την υποβολή της αίτησης και την όλη διαχείρισή της, συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση).
4) Η αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών (στο πλαίσιο έκδοσης αδειών/εγκρίσεων) που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση παρεμβάσεων (όπως για παράδειγμα αμοιβή για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αμοιβή για μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου).
Τα 3) και 4) είναι κατά περίπτωση και δεν θα προκύψει η ανάγκη να απαιτηθούν από όλους. Όμως ο καθένας κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης θα πρέπει να δηλώσει ποια από αυτά προβλέπεται να απαιτηθούν στην περίπτωσή του. Αναλυτικά το ύψος των λοιπών δαπανών παρουσιάζονται στην ενότητα 4.2 του Οδηγού Εφαρμογής.
30 Είμαι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος που ιδιοκατοικώ και δύο διαμερισμάτων που παραχωρώ δωρεάν στα παιδιά μου σε τριπλοκατοικία, την οποία θέλω να εντάξω στο Πρόγραμμα ως πολυκατοικία. Υπάρχει μέγιστο όριο ενίσχυσης ανά Ωφελούμενο;
-Στην περίπτωση περισσότερων της μίας αιτήσεων από ωφελούμενο-φυσικό πρόσωπο, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης (επιχορήγησης, επιδότησης επιτοκίου και ακαθάριστου ισοδύναμου επιχορήγησης – ΑΙΕ) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 80.000 € στο σύνολο των αιτήσεών του (ανά ΑΦΜ). Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση αίτησης διαμερίσματος σε πολυκατοικία, το ανωτέρω ποσό περιλαμβάνει και την αναλογία των κοινοχρήστων.
31.Είναι επιλέξιμη η θερμομόνωση σε δώμα από το Πρόγραμμα όταν η αίτηση υποβάλλεται ως «μεμονωμένο διαμέρισμα»;
Ναι, εφόσον συναινέσουν οι συνιδιοκτήτες σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Τεχνικά ορθή λύση είναι η μόνωση όλης της επιφάνειας του δώματος ή της πιλοτής, όμως, βάσει των όρων υλοποίησης των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων επιλέξιμες δαπάνες στο πρόγραμμα είναι μόνο αυτές που αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις που αφορούν στην ιδιοκτησία σας. Εν προκειμένω μπορούν να ενταχθούν μόνο οι επιφάνειες που αφορούν στο επιλέξιμο «μεμονωμένο».
Πηγή: ecopress.gr